Η χρόνια κατάρρευση του συστήματος ψυχικής υγείας

matΣάββατο βράδυ, 6 Δεκεμβρίου του 2014. Κατηφορίζεις στην καρδιά των Εξαρχείων και ενώ τριγύρω συμβαίνουν απείρως σημαντικότερα γεγονότα, εσύ νιώθεις ότι συμμετέχεις ως παρατηρητής σε μια μαζική, ανοιχτή μάζωξη ατόμων με βαριές ψυχικές νόσους. Το υπαίθριο Δρομοκαΐτειο είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό: δεν φορά ζουρλοπουκάμισα, αλλά φέρει τα διακριτικά της διαβόητης Ελληνικής Δημοκρατίας. Γιατρέ μου, γιατί οι ένστολοι υπάλληλοι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα χάπια τους; Πότε επιτέλους θα υπάρξει η πρέπουσα ανθρωπιστική αντιμέτωπιση για όλα αυτά τα βασανισμένα αγόρια, που αντί να χαλαρώνουν σε συνεδρίες, προτιμούν να χωρίζονται σε διμοιρίες;

 

Στα πεζοδρόμια της ημιφωτισμένης Ζωοδόχου Πηγής, λίγο πριν καταλήξεις στη συμβολή των πεζοδρόμων της Τζαβέλλα με τη Μεσολογγίου, διακρίνεις τους δεκάδες, εύσωμους πολεμιστές στα χακί να ξαποσταίνουν, λίγο πριν ξαναριχτούν στη μάχη. Κάποιοι απ’ αυτούς, προφανώς μέλη του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε άλυτα φιλοσοφικά ερωτήματα, όπου η διαλεκτική τους εισαγωγή περιλαμβάνει συνήθως το σκωπτικό σχήμα «μη σου γαμήσω», ή προτιμάται η προστακτική με το «άντε γαμήσου».

 
Άλλοι ψάχνουν νευρικά τις τσέπες τους, ίσως γιατί δεν βρίσκουν τις καρτέλες με τα αναβολικά και το άγχος έχει αρχίσει να τους κατατρώει τα σωθικά (προτού κάποιοι άφρονες καγχάσουν, ας σκεφτούν πρώτα τι μπορεί να προκαλέσουν τα στερητικά σύνδρομα σε μια ταλαίπωρη ύπαρξη).

 
Και ξάφνου, ανάμεσα στο γενικότερο ζεστό κλίμα θαλπωρής από τους τόσους συναδέλφους του, ξεπετάγεται ένας δίμετρος ασθενής. Αγκομαχώντας από την προσπάθεια και τις νευρασθενικές κινήσεις, έχει βαλθεί να σκίσει με τα χέρια του δεκάδες αφίσες που έχουν κολληθεί στις κολώνες όλων των πολυκατοικιών του οικοδομικού τετραγώνου. Κι ενώ γύρω από τις αρβύλες του έχουν σχηματιστεί μικρά βουνά από σκισμένες αφίσες, αυτός επαναλαμβάνει λαχανιασμένος: «Δεν θα’ πρεπε να μου πει ένα ευχαριστώ ο δήμαρχος που καθαρίζω την πόλη απ’ αυτά τα χαρτιά; Ε; Δεν θα’ πρεπε;»

 
Κανείς συνάδελφος δεν του απάντησε. Ίσως γιατί στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» είναι τόσο απορροφημένοι στις σκέψεις τους, ώστε δεν αφουγκράζονται τις αγωνίες των διπλανών τους. Ίσως γιατί μπροστά στον εφιάλτη της απώλειας της τελευταίας καρτέλας με τα αναβολικά, όλα τα άλλα φαίνονται τόσο μικρά, τόσο ασήμαντα. Ίσως γιατί όλοι είναι πολέμιοι της αφισσορύπανσης, οπότε οι απαντήσεις είναι περιττές καθώς αιωρείται η αόρατη διαταγή «Σκάσε και Σκίσε».

 
Και κάπως έτσι απομακρύνθηκες απ’ αυτό το αυτοσχέδιο θεατρικό μονόπρακτο, ενώ έσβηναν σιγά-σιγά τα ηχητικά εφέ «χρατς-χρουτς» και οι αλλεπάλληλες επικλήσεις «ούτε ένα ευχαριστώ ρε δήμαρχε; Ούτε ένα ευχαριστώ;»

 
Με αφορμή αυτό το επουσιώδες, αδιάφορο περιστατικό, ας απευθύνουμε μια ανοιχτή έκκληση: να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Ας νοιαστούμε για τα βάσανα του διπλανού μας, ξεπερνώντας – σ’ αυτή την περίπτωση – τη δίμετρη παραπλανητική εμφάνιση του με τα μούσκουλα, τα ξύγκια, την ασπίδα και το γκλομπ (τον τελευταίο πιστό του φίλο, που χαϊδεύει στα κρυφά και του απευθύνει γλυκόλογα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, αφού εμείς οι άκαρδοι συνηθίσαμε πια να του γυρίζουμε την πλάτη)

 
Και τελοσπάντων, ας τείνουμε μια χείρα αγάπης σπάζοντας το τείχος της σιωπής. Αποτύχαμε στην περίπτωση των ιερωμένων, όπου ανέκαθεν η ομοφοβική ελληνική οικογένεια έκρυβε τα θηλυπρεπή τέκνα της, με το να τα χειροτονεί παπάδες (ώστε στη συνέχεια τα θηλυπρεπή τέκνα-παπάδες να γίνουν περισσότερο ομοφοβικοί από τον μπαμπά και τη μαμά τους)

 
Ας μην αποτύχουμε αυτή τη φορά και με την περίπτωση των αστυνομικών, όπου ανέκαθεν η υποκριτική ελληνική οικογένεια έκρυβε τα ψυχοπαθή τέκνα της, με το να τα σπρώχνει να γίνουν στελέχη των μονάδων καταστολής.

Advertisements

One thought on “Η χρόνια κατάρρευση του συστήματος ψυχικής υγείας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s